Krmení dravé zvěře

29.01.2009 11:24

Co papká Garpík

Kvůli alergii jsme byli nuceni ohledně stravy poněkud experimentovat. Jelikož jsem odmítla krmit pouze hypoalergenní veterinární dietou (na které mi Garp vůbec neprospíval), nezbylo mi nic jiného, než se pokusit najít přijatelnou stravu sama.

Večerní dávka

Jako základ jsem zvolila granule. Ovšem nalézt tObrazeky, které by vyhovovali, nebylo vůbec lehké. Nesměli obsahovat žádné kuře (a kupodivu většina hypoalergenních jehněčích granulí jej obsahuje), také museli být bez pšenice a bylo zapotřebí, aby drahouškovi vůbec chutnali. V neposlední řadě museli vyhovovat trávení alergika.
Takže jsme metodou pokus/omyl došli k pár druhům granulek, po kterých se neosype, nenadýmá a neprdí, nemá průjmy, a které mu aspoň trošku šmakují. Ač to není vůbec směrodatné, tak naše značky jsou Kronch, Nutram Stomach care, Brit Lamb rice, Brit Care. (Granulek dostává každý den k večeři polovinu doporučené denní dávky).

Ranní krmení

Ráno krmíme masíčkem a přílohami. Ohledně masa to také nebylo snadné, neb je alergický téměř na všechny druhy masa. Vyloučila jsem kuře a pomalu a zlehka zkoušela ostatní. Takže ve výsledku dostává vepříka (svalovinu, vnitřnosti, kůže, kosti, nejraději má pajšl), lososa, krůtu a trošku hovězí (tam spíše jen játra a srdíčko – svalovina mu nedělá dobře).
Z příloh to bylo jasné – rýže a ovesné vločky. Samozřejmě přidáváme zeleninku, z té má nejraději Obrazekmrkev a červenou řepu (ty si s chutí schřoupne i samotné na sváču a když je najde nějde bez dozoru tak je hned "uklidí"). Dále pak cuketu, špenát, celer, petržel, kapustu, fazolky (prostě cokoliv, co najdu na zahrádce). Také má moc rád zelený salát (ten také občas sám krade přímo u zdroje).

Vaříme

Přílohu uvařím tak na 3 dny dopředu. Zeleninku přidám, když je rýže téměř uvařená, naházím do hrnce, počkám asi minutku, vypnu a nechám „dodusit“. Přihodím hrst bylinek (opět co je první při ruce – celerová/petrželová nať, dobromysl, libeček, oregano…někdy stroužek česneku, kopr…)

Porce na každý den

-          0,5 - 0,75kg syrového masa, plus totéž přílohy se zeleninou (v létě dám zeleniny více, protože jí je dost, v zimě třeba méně – i když se většinou na zimu zásobíme)
-          250 – 300g granulí,
-          Na sváču občas přilepším jogurtem Holandia (buď samotný, nebo s medíkem, banánem, piškotkem, žloutkem).
-          samozřejmostí je něco na klouby – Alavis, Colafit
-          tak jednou týdně přidám nějaké vitamíny (roboran, Vitamin Cal, …)
 

Pamlsky a ňamkyObrazek

Na přilepšenou a za odměnu dělám domácí dobrůtky. Nejoblíbenější jsou játrové sušenky a sulcové kostičky. Za ty je ochotný i velmi dobře spolupracovat a přetrpí i nějaký ten výcvik – hlavně když z toho kápne játrovka. No a pokud dojdou železné zásoby v mrazáku, nepohrdne ani rýžovými piškoty Candys.

Pokud je doma moc velká nuda, tak se zabaví velkou vepřovou kostí a vesele ohlodává kloubíčky, nebo vepřovou nožkou (samozřejmě vše syrové).

Bůvolí kosti moc nemusí a povalují se mu tady pár dní, než je vezme na milost a zkonzumuje (no přeci je nenechá kočkám, že), zato sušené uši, či jícny a jiné smradlavky zmizí během okamžiku.

Recept na Játrové sušenky:

  • 1kg jater
  • 3/4 kg ovesných vloček
  • 2 stroužky česneku
  • 2-3 vejce
  • hrst voňavých bylinek (majoránka, oregano, libeček, celerová nať....cokoliv)

Vše rozmixujeme v robotu (lépe na dvakrát - 2 plechy), nalejeme na pelech (vyložený pečícím papírem) tak asi 1 - 1, 5 cm vrstvu. Pečeme na 190 - 200 asi 10 - 15 minut dokud není dozlatova. Za tepla nakrájíme na kostičky, necháme vychladnout a naládujem do mrazáku. Pak už jen vyndáváme a krmíme. V lednici vydrží tak 2 - 3 dny. A je to faaakt mňamka!!!